Gast blog:

Wat kun je doen tegen een droge mond?

Behandeling droge mond

Een droge mond hebben is erg vervelend en kan zelfs pijnlijke en genante momenten opleveren. Normaal gesproken maakt je mond vanzelf speeksel aan als dit nodig is. Wanneer je gaat eten wordt er bijvoorbeeld meer speeksel aangemaakt om het kouwen en verteren makkelijker te maken en wanneer je mond te droog is wordt er normaal gesporken ook extra speeksle aangemaakt. In sommige gevallen gebeurt dit dus niet en kan dit tot vervelende situatie leiden. Het verhoogd namelijk de kans op irritaties aan je slijmvliezen, slechte adem en gaatjes. Gelukkig zijn er vaak ook mogelijkheden om een droge mond te verhelpen, lees daarom snel verder!

Wat is een droge mond of keel?

In je mond zitten allerlei speekselklieren, wanneer deze klieren incidenteel of structureel te weining speeksel aanmaken, ontstaat er een droge ruwe mond. Vaak is het zo dat wanneer je een droge mond hebt, je ook last hebt van een slechte adem. Dit komt doordat de bacteriën niet goed weggespoeld kunnen worden en langer op een plek in je mond blijven zitten. Wanneer er speeksel ontbreekt, krijgen bacteriën de kans op zich te vermenigvuldigen. Door de ophoping van bacteriën in je mond ontstaat dan een slechte adem. Hier wil je natuurlijk het liefste zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er bij een drogist allerlei middeltjes tegen een slechte adem te vinden. Vaak zijn deze niet zo duur, maar om zo goed mogelijk en zo goedkoop mogelijk geholpen te worden kun je voor leuke kortingen bij drogisten eens kijken op bespaardeals.nl.

Oorzaken droge mond

Wanneer je last hebt van een droge mond kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan door gebruik van bepaalde medicijnen komen, doordat je ziek bent, last hebt van stress of verkeerde tandpasta of mondwater hebt gebruikt.

Het kan ook komen doordat je een verkeerder ademhaling hebt. Wanneer je door je mond adem haalt zul je veel sneller last hebben van een droge mond dan wanneer je door je neus adem haalt.

De oorzaak van een droge mond kan ook liggen bij verkeerde voeding of te weinig vocht. Het eten van de veel zout en kruiden kan zorgen voor een droge mond. Zeker als je daarnaast ook nog eens weinig drinkt. Probeer daar dus op te letten.

Het roken van sigaretten en het drinken van alcohol kan ook zorgen voor een droge mond. Wanneer je (veel) alcohol drinkt, heeft je lichaam veel vocht nodig om dit te verwerken. Het lichaam ontrekt dan vocht uit plekken waar dat is, zoals de hersenen, ingewanden maar dus ook uit je mond! Door het roken van sigaretten kun je ook een droge mond krijgen. De hete damp van de sigaret zorgt ervoor dat het vocht in je mond verdamt.

Wat kun je doen tegen een droge mond?

Zorg er als eerste voor dat je dagelijks genoeg drinkt. Daarnaast zijn er verschillende gels te koop waarbij het uitdrogen van de mond wordt beschermd. Ook zijn er sprays, spoelingen en oliën verkrijgbaar die de mond vochtiger kunnen maken. Hierdoor heb je minder last van een droge mond en kun je weer een betere adem krijgen.

Voor meer informatie zie ook: Informatie over droge mond | Tips bij een droge mond

Google ads

Foto gallerie