Hoe kun je slechte adem oplossen?

Er zijn een aantal manieren te bedenken hoe je slechte adem het beste kan bestrijden maar welke oplossingen zijn nu het meest effectief? Om hier achter te komen moeten we eerst de oorzaak van slechte adem in ogenschouw nemen.

Intra en extra orale oorzaken van slechte adem

De oorzaken van een onfrisse adem verdelen we onder in twee categorieën, namelijk de orale en de niet orale oorzaken.

Van alle patiënten die lijden aan stinkende ademgeur komt meer dan negentig procent door bacteriën in de mond. De grootste boosdoeners zijn de tongpapillen. Die ook een droge mond kunnen veroorzaken.

De buitenste laag van de tong bestaat voornamelijk uit kleine tonghaartjes. Bacteriën vestigen zich het liefst tussen de tonghaartjes op het achterste deel.

Metabole afbraak door bacteriën

De micro organismen houden zich bezig met metabole afbraak van verschillende lichaamstoffen en voedselresten.

Metabole afbraak is een ingewikkeld scheikundig proces en houdt in dat bacteriën de proteïnen uit speeksel, bloed, voedselresten maar bijvoorbeeld ook wangslijmvlies omzetten in zwavelverbindingen.

Deze zwavelverbindingen zijn ook wel gassen en stinken zó enorm, dat ze zorgen voor een penetrante geur uit de mond. Al een klein beetje bacteriën op de rug van je tong, kan zorgen voor een slechte adem.

Medische oorzaken van halitose - foetor ex ore

Er zijn ook oorzaken van slechte adem die een medische achtergrond hebben. Bijvoorbeeld doordat mensen darm-, lever- of nierproblemen hebben.

Het hebben van een slechte adem is dan vaak een klacht waar de patiënt zich het minst druk om maakt. In al deze gevallen is een bezoek aan de specialist zeer raadzaam.

Gelukkig is deze oorzaak van stinkende adem uiterst zeldzaam en kunnen we ons vooral richten op de orale gebieden.

wat zijn dé oplossingen tegen slechte adem?

1 De allerbelangrijkste verrichting om van je slechte ademgeur af te komen is het schrapen van de tong.

Je tong goed ontdoen van de stinkende bacteriën gaat het best met een Orabrush tongreiniger, de tonggel en een mondwater van Tetrobreath.

2 Drink veel water want water zorgt voor een extra speekselaanmaak. In speeksel zitten enzymen die de bacteriën afbreken, en maar tevens de geur die deze bacteriën veroorzaken neutraliseert.

3 Probeer ook de interdentale mondholtes goed schoon te houden. Je kunt hier meestal met de tandenborstel niet zo goed bij. Door te flossen, tandenstoken en raggen zul je ook op die plaatsen bacteriën verwijderen en daarmee een slechte adem doen voorkomen.

Zie ook: Behandeling droge mond | Informatie over droge mond

Google ads

Foto gallerie