Droge lippen

Droge lippen

Droge lippen komen regelmatig voor en uiten zich door schilfertjes en kloofjes. Droge lippen kunnen daarom zeer hinderlijk zijn. De meeste mensen hebben de neiging om de droge lippen met de tong af te likken om ze zodoende weer vochtig te maken. Dit heeft echter een averechts effect. Ze worden heel even wel nat of natter, maar direct daarna drogen ze juist nog meer uit. Door de inwerking van het vocht kan zelfs de huid rondom de lippen geïrriteerd raken en rood worden. Er kan zelfs een hardnekkig eczeem rondom de lippen ontstaan, hetgeen heel toepasselijk lip licking dermatitis wordt genoemd.

Oorzaken droge lippen

Door bepaalde omgevingsfactoren zoals een droge lucht kunt last krijgen van droge lippen. Vaak is in de winter de buitenlucht droog door een lage luchtvochtigheid, maar ook thuis en op het werk kan de lucht soms erg droog zijn. De kachel gaat dan vaak een graadje hoger en als er geen luchtbevochtiger is, kan de lucht heel droog worden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld ook een bakje water aan de verwarming hangen of op de vensterbank zetten.

Ook blootstelling aan zonlicht kan door de UV-straling leiden tot droge lippen. Dit hoeft niet alleen zomers te zijn, het kan ook op een mooie zonnige winterdag, en dan vooral in het hooggebergte tijdens uw wintersportvakantie bijvoorbeeld.

Een andere oorzaak kan algehele uitdroging van uw lichaam zijn doordat u bijvoorbeeld te weinig drinkt. Maar ook kunnen sommige medicijnen leiden tot droge lippen. Een goed voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld plastabletten, maar ook medicijnen met vitamine A, zoals Neotigason bij acne kan droge lippen veroorzaken.

Maar ook de gewoonte om uw lippen telkens met de tong af te likken is een hele belangrijke oorzaak van droge lippen en van het eczeem rondom uw lippen, lip licking dermatitis.

Symptomen droge lippen

Het is mogelijk dat uw niet veel kunt zien aan uw lippen, alleen een licht toegenomen roodheid, maar dat uw lippen toch droog aanvoelen. Maar vaak ziet u bij droge lippen scheurtjes, kloofjes en schilfertjes. Hebt u daarnaast last van lip licking dermatitis, dan zit er een rode schilferende rand rondom de lippen, precies op het gebied waar u met uw tong bij kunt. Dit rode gebied jeukt en voelt geïrriteerd aan.

Droge lippen ‘s nachts

Hebt u ook ’s nachts last van droge lippen, dan kun u het beste voor het slapen gaan uw lippen even extra verwennen door ze eerst goed in te smeren met een vochtinbrengende crème. Bij voorkeur gebruikt u hiervoor een crème welke speciaal bestemd is voor de huid van uw gezicht voor. Zodra de crème grotendeels is ingetrokken, meestal al na 1 minuutje, smeert u nog een laagje lippenbalsem of vaseline op uw lippen. Het vet kan op deze manier de gehele nacht intrekken en uw lippen kunnen zich goed herstellen. Dit staat garant voor zachte en verzorgde lippen wanneer u weer bent.

Mocht u onverhoopt geen lippenbalsem bij de hand hebben, dan kunt u ook gewoon boter of zonnebloemolie gebruiken. Dat is ook allebei vettig en ook hier geldt: iets is beter dan niets.

Voor meer informatie zie ook: Behandeling droge mond | Tips bij een droge mond

Google ads

Foto gallerie