Droge keel

Droge keel

Iedereen heeft wel eens last van de keel of van een droge keel. U kunt last krijgen van een droge keel als u bijvoorbeeld veel moet praten, vaak in een ruimte zit waar de airo altijd aanstaat, last hebt van hooikoorts of last hebt van een droge mond. Op die manier raken uw slijmvliezen in uw keel en mond sneller geïrriteerd, waardoor uw last van uw keel kunt krijgen.

Wat u in ieder geval niet moet doen is uw keel schrapen. Daardoor worden de klachten alleen nog maar erger en kan zelfs uw stem geïrriteerd raken. Het is wel zaak uw keel vochtig te houden en uw slijmvliezen tegen uitdroging en irritaties te beschermen door veel te drinken. Ook is het aan te raden keelpastilles te gebruiken. Die beschermen en verzorgen de slijmvliezen in zowel de mond- als de keelholte en voorkomen verdere irritaties.

Oorzaken droge keel

Als u last heeft van een droge keel dan kunnen dat verschillende oorzaken voor zijn. Het is mogelijk dat uw speekselklieren te weinig speeksel produceren. U heeft dan een droge mond en daardoor krijgt u in veel gevallen ook een droge keel. Het is echter ook mogelijk dat u last heeft van een ontsteking van het keelslijm: daarbij heeft u niet alleen een zere keel, maar trekt de pijn ook naar uw hals en uw oren. Maar keelpijn kan ook worden veroorzaakt door roken of een verkeerd stemgebruik. Voordat u kunt beginnen met een juiste behandeling is het van belang dat u de daadwerkelijk oorzaak van de keelpijn achterhaalt. Maar ook een droge of verontreinigde lucht kan de oorzaak van uw problemen zijn.

Symptomen droge keel

De symptomen van een droge keel kunnen bijvoorbeeld alleen een vervelende kriebelend gevoel in uw keel zijn, maar het is ook mogelijk dat eten, drinken, slikken, praten en in extreme gevallen zelfs ademhalen heel erg pijn doet. Uw keel kan zelfs zoveel pijn gaan doen dat de pijn ook naar uw hals en oren trekt.

Droge keel ’s nachts

Heeft u last van een droge keel ’s nachts, dan kan dat ook een gevolg zijn van het syndroom van Sjögren. Het is verstandig om dan een glaasje water naast uw bed te zetten om zo af en toe een beetje te kunnen drinken. Maar ook een droge lucht of een te hoge temperatuur kunnen de oorzaak zijn van een droge keer ’s nachts. Daarvoor kunt u ’s nacht een schaaltje water neerzetten om de lucht wat vochtiger te maken. Daarnaast wil het wel eens helpen om de ramen geheel of gedeelte open te laten staan zodat het ook ’s nacht lekker kan luchten. Ook externe factoren zoals een nieuw matras, nieuw behang of een nieuw verfje kunnen op uw keel slaan. Blijft u toch last houden van een droge keel, dan kunt u voor het slapen gaan ook uw mond goed spoelen of gorgelen. In sommige gevallen is het ademen door de mond de oorzaak van alle ellende, en dat schijnt nog ongezond te zijn ook.

Zie ook: Behandeling droge mond | Informatie over droge mond

Google ads

Foto gallerie