Behandeling droge mond

Behandeling droge mond

Aan de hand van de uitkomsten bij het speekselonderzoek krijgt u een individueel advies. Het is mogelijk dat de speekselklieren nog restfunctie hebben. In dat geval dient u te trachten de speekselproductie te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld met speekselproductie stimulerende middelen met zoetzure smaken (bijvoorbeeld zuurtjes) of citroenglycerol. Ook het gebruik van kauwgum stimuleert de speekselproductie.

Indien dit niet tot de gewenste resultaten leidt, kan kunstspeeksel met carboxymethylcellulose, mucine, poly-acrylzuur of xanthan worden gebruikt zoals Oral Balance, Salica Orthana en Xialine worden gebruikt. Dit werkt echter slechts enkele uren. Ook kunnen een mondgel of speekselsubstituten uitkomst bieden.

Voor het verlichten van de monddroogte kunt regelmatig een slokje water nemen, maar dat werkt echter maar heel er kort. Beter kunt u bijvoorbeeld spoeldranken zoals Biotène Oral Balance of Zendium gebruiken. Een andere mogelijkheid is het toepassen van kunstspeeksel zoals van Xialine of Saliva Orthana. Een derde mogelijkheid is het gebruik van een mondgel zoals Biotène Oral Balance of Mutli-oral gel.

Daarnaast is een mondspray van bijvoorbeeld bioXtra een mondbevochtiger bij uitstek. Het is handig in gebruik, gemakkelijk mee te nemen en overal te gebruiken. Maar bovenal wordt uw mond direct bevochtigt en geeft het bovendien direct een frisse adem.

In bepaalde ernstige gevallen kunnen medicijnen zoals bijvoorbeeld pilocarpine worden voorgeschreven. Dit medicijn heeft echter veel bijwerkingen, waaronder hevig transpireren. Pilocarpine is daarom beperkt toepasbaar.

Voor meer informatie zie ook: Informatie over droge mond | Tips bij een droge mond

Google ads

Foto gallerie